Laat je niet afschrikken en ga er 100% voor!

Waarom wil jij dokter worden? 

Britt: ”Als enorme dierenliefhebber dacht ik wel al af en toe eens aan een opleiding tot dierenarts, maar geneeskunde stak er op het einde toch bovenuit: het lijkt me magnifiek om mensen te helpen en mee te helpen aan een mooiere samenleving met gelijke rechten.  

Gezondheidszorg moet toegankelijk zijn voor iedereen, wat tot vandaag jammer genoeg nog steeds niet het geval is... Al snel kwam ik uit bij 'artsen zonder grenzen’ wat mij volledig overtuigd heeft om helemaal voor geneeskunde te gaan.  

Jef: “Ik wil dokter worden omdat mensen helpen in het algemeen zeer interessant is en voor mij persoonlijk door de bijdrage van de wetenschap nog meer. De richting geneeskunde zat al lang in het achterhoofd maar pas sinds het 6e jaar aan het Bernarduscollege was ik er zeker van.” 

“Als snel kwam ik bij Artsen Zonder Grenzen uit, wat mij volledig overtuigd heeft om voor geneeskunde te gaan!” 

Moris: “Ik ben altijd heel erg geïnteresseerd geweest in wetenschappen en vooral biologie sprak mij erg aan. Alles leren over het menselijke lichaam was echt mijn ding. Ik was alleen niet helemaal zeker of ik het wel zou zien zitten om later in een ziekenhuis te werken, dus ik wachtte toch nog even af… In mijn laatste jaar op het Bernarduscollege leerde ik veel bij over het leven en de job van een arts. Ik heb nog even getwijfeld om deel te nemen aan het examen, aangezien ik ook wel laborant wilde worden en medicijnen ontwikkelen later.” 

Charyssa: “Het beroep dokter spreekt me heel erg aan. Enerzijds ben ik heel erg geïnteresseerd in het menselijk lichaam. Ik vind de gedetailleerde werking ervan heel fascinerend. Anderzijds zie ik ‘mensen helpen’ als een belangrijk levensdoel voor mezelf. Ik was zelfs zo gefocust op het slagen voor het toelatingsexamen, dat ik gewoon niet wilde denken aan een andere opleiding.” 

Hoe verliep het toegangsexamen? 

Charyssa: “De dag van het examen was zenuwslopend! In de voormiddag kregen we de wetenschapsvragen voorgeschoteld, waarbij 10 meerkeuzevragen over fysica, biologie, chemie en wiskunde werden gesteld. Dit verliep vrij vlot. De namiddag was een heel ander verhaal… 

Eerst werd ons aan de hand van 15 verschillende situaties gevraag hoe we zouden reageren, een makkie.  

Maar de derde opdracht was zwaar: we kregen drie teksten, propvol gedetailleerde, maar weinig gestructureerde informatie. Bijgevoegd, een resem aan vragen in een niet-chronologische volgorde. Er was te weinig tijd om de tekst grondig te bestuderen. Het werd al snel een warboel in mijn hoofd! Toch hield ik vol, bleef ik ademen en … Ik deed het duidelijk niet slecht!”  

Britt: “Toen ik voor het eerst hoorde over het ingangsexamen, was Geneeskunde studeren ineens niet meer vanzelfsprekend… Dokter worden werd plots een soort van droom, een onzekerheid. Maar sommige dromen komen uit!” 

Jef: “Op het eerste deel kunnen studenten zich perfect voorbereiden, maar deel twee is iets moeilijker.  

“De extra lessen op school gaven mij het zetje dat ik nodig had om de leerstof op te frissen. Alleen zou ik daar nooit aan begonnen zijn!” 

 

Hoe heb jij je voorbereid op het toegangsexamen? 

Charyssa: “Het begeleidingstraject van de school vond ik zeer nuttig. Het was een zeer goede stimulans om op regelmatige basis te studeren voor het toelatingsexamen. Nu en dan wel eens lastig om de maandag nog een uurtje extra les te hebben, maar de lessen zorgden voor de noodzakelijke discipline om me er het hele jaar voor in te zetten en dit heeft uiteindelijk geloond!” 

Britt: “De voorbereiding is een parcours met ups en downs! Je zal tegenslagen hebben, je zal op je tanden moeten bijten en steeds de moed moeten vinden om je er effectief aan te zetten want vanzelf zal het niet gaan... De lessen op school hebben mij hier wel bij geholpen, het was een soort van zetje dat ik nodig had om de leerstof beetje bij beetje op te frissen!” 

Moris: “Naast de lessen op school, maakte ik ook thuis tijd om te studeren. Dit ging zeer vlot en ik kon mijzelf blijven motiveren om te studeren, ik vond het na een tijdje zelf leuk! 

Minder leuk was de lange en lastige periode nà de examens op het Bernarduscollege. Wij moesten ons nog twee weken extra opsluiten, terwijl vrienden en familie op vakantie gingen! Gelukkig steunden we elkaar!” 

Charyssa: “Op aanraden van mijn leerkrachten heb ik me ook ingeschreven in het uitgebreide voorbereidingspakket van de KU Leuven. Zo kreeg ik toegang tot een site met een hoop duidelijke filmpjes over alle leerstof die gekend moest zijn voor het toelatingsexamen, begeleidende oefeningen en een aantal workshops.” 

Heb je tips voor leerlingen die ook graag Geneeskunde willen studeren? 

Britt: “Als ik een gouden raad kan geven aan iedereen die graag geneeskunde zou gaan studeren, probeer alles goed bij te houden in het middelbaar zelf. Met een goede basis aan wetenschapsvakken en wiskunde in het vijfde en zesde jaar, gaat het veel vlotter bij het herhalen voor het ingangsexamen.” 

Jef: “Ja, je best doen voor de vakken die je krijgt op school is een zeer groot deel van het voorbereidende werk. De examens die je krijgt op school, zijn al een heel goede test van je kennis en vaardigheden.  

Begin ook goed op voorhand oudere onderwerpen te herbekijken. Laat je niet verrassen door leerstof die je vergeten bent! Zorg eerst dat je die theorie opnieuw beheerst en maak later oefeningen. Overloop zeker ook de examens van vorige edities. Op die manier ben je bekend met de structuur en met een beetje geluk worden zelfs exact dezelfde vragen gesteld als bij een voorgaande editie!” 

Charyssa: “Naast zelfvertrouwen en vertrouwen hebben in je kennis, is ook een haalbare planning een must!” 

Britt: “En het lijkt nu misschien wat tegenstrijdig, maar mijn belangrijkste tip is: laat jullie vooral niet bang maken of van de wijs brengen door alles wat je hoort! Doe alles op je eigen tempo, laat je niet afschrikken door wat anderen wel of niet gedaan hebben en ga er 100% voor.” 

De gouden tip volgens al onze ex-leerlingen? Bekijk het toelatingsexamen van vorige jaren en maak die oefeningen opnieuw.  

 

Het academiejaar is gestart! Hebben jullie er zin in? 

Charyssa: “Ik was op reis in Griekenland toen het resultaat op de website verscheen. Ik heb toch wel eventjes een traantje moeten wegpinken. Daarna werd ik overspoeld door een golf van opluchting en kon de vakantie echt beginnen.” 

Moris: “Al dat studeerwerk ligt ondertussen al een hele tijd achter mij, en als ik er nu aan terugdenk ben ik blij dat ik er zoveel werk in gestoken heb. Het vele en zware werk heeft geloond: ik ben kunnen starten als student Geneeskunde en kijk enorm uit naar mijn studentenleven!” 

Britt: “Sinds twee weken zit ik op kot in Gent en is de opleiding geneeskunde gestart, alhoewel ik er op dit moment nog niet veel van merk… We hebben vooral veel chemie en fysica! Toch heb ik geen enkele seconde spijt van mijn keuze en hoop ik binnen een paar jaar bij Artsen Zonder Grenzen aan de slag te gaan.” 

Jef: “Het is natuurlijk een grote verandering, maar ben vooral trots dat ik kan starten en heb veel zin in het nieuwe jaar!” 

Charyssa: “Ik heb heel veel zin in het nieuwe schooljaar. Ik schrijf dit na mijn eerste week en ik ben er nog altijd heel erg van overtuigd dat dit mijn droomopleiding is. De eerste week heeft me natuurlijk ook doen inzien dat het pittig is, maar ik kijk met goede moed vooruit.  

Het zelfstandig studeren lukt me ook heel goed, niet alleen met de gedachte in mijn hoofd dat ik er later voor beloond zal worden, maar ook omdat het mij gewoonweg heel erg interesseert. Mijn aanpassingsvermogen wordt wel wat op de proef gesteld door het ontbreken van structuur en een goede organisatie: ons lessenrooster wisselt continu en het is een grote zoektocht geweest naar welke boeken we moeten hebben.”